آغاز عملیات ویژه برای حفاظت از پرندگان شکاری در زیستگاههای استان قزوین
هر ساله با آغاز فصل مهاجرت پرندگان شکاری در مهرماه به کشور، گروهی از متخلفان سودجو به صورت غیرمجاز برای زنده گیری پرندگان شکاری ارزشمند نظیر بالابان و شاهین اقدام میکنند. متاسفانه افزایش تخلفات برای صید این پرندگان و قاچاق آن به کشورهای عربی به قیمت بسیار گزاف، جمعیت پرندگان شکاری ایران را در معرض خطر انقراض قرار داده است. این پرندگان از نظر اکولوژیک به عنوان یک مبارزه گر بیولوژیک و زنده در دفع عوامل بیماری زا، آفات و امراض زراعی و گونههای مرتعی بوده و دارای اهمیت فوق العاده ای در چرخه زیستی هستند.
استان قزوین به دلیل تنوع زیستگاه و تنوع آب و هوایی یکی از استانهای مهم به لحاظ تنوع زیستی در کشور محسوب می شود. این ویژگی استان را در زمره استانهای دارای پتانسیل زنده گیری و قاچاق گونه های مختلف جانوری قرار داده است.
به منظور جلوگیری از قاچاق پرندگان، کنترل زیستگاههای حیات وحش در فصل مهاجرت به صورت ویژه تحت کنترل و نظارت قرار گرفته و با متخلفان مربوطه به شدت برخورد می شود. به استناد مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست و تبصره دو ماده۱۳ قانون شکار و صید، برای هر شخصی که به زنده گیری، شکار، خرید، فروش، حمل، نگهداری و قاچاق پرندگان شکاری از قبیل شاهین، بحری، بالابان ، دلیجه و ... مبادرت کند، علاوه بر محکومیت به حداکثر مجازات حبس و جزای نقدی تا سقف 86 میلیون ریال، پرداخت مبلغ ضرر و زیان گونه های شکاری تا سقف 600 میلیون ریال نیز در نظر گرفته می شود.
همراهی مردم در حفاظت از این جانوران با ارزش نقش مهمی در کاهش تخلفات و قاچاق این گونه های ارزشمند خواهد داشت. مردم می توانند در صورت مشاهده موارد مشکوک، مراتب را به نزدیکترین اداره یا واحد حفاظت محیط زیست استان گزارش نمایند.